Crikvenica osigurala, Hodošan, Srdoči i Podravka korak do društva najboljih

stkhodosan 2013Ovoga vikenda igra se pretposljednje kolo u sve četiri prve hrvatske lige. Kod žena na zapadu Crikvenica je već odavno osigurala plasman u Superligu slijedeće sezone te je i jedina ekipa koja je i matematički osigurala društvo najboljih. Na istoku kod žena je ekipa Hodošana na korak do plasmana u društvo najboljih, a isto se to može reći i za riječke Srdoče (muški zapad) i koprivničku Podravku (muški istok), ali će za matematički potvrdu najvjerojatnije trebati čekati posljednje kolo.

ŽENE ISTOK - HODOŠAN KORAK DO SUPERLIGE

Ekipa Hodošana je gotovo senzacionalno došla na korak do društva najboljih. Naime, ekipa Hodošana (Irena Purkat, Nedeljka Hegeduš, Mihaela Brodar) je vrlo mlako ušla u sezonu. U drugom kolu su doživjele poraz od slabašne Mošćenice s 3:4 dok su u četvrtom poražene na domaćem terenu od Dore s 0:4 te se u tim trenucima činilo da ekipa nema neke prevelike šanse za plasman u najviši rang natjecanja. Sve se promijenilo krajem prosinca kada su Hodošanke u zaostalom susretu trećeg kola pobijedile do tada neporaženi Šenkovec s 4:1. Nakon te pobjede u proljetnom dijelu Hodošanke su nanizale same pobjede te ih samo pravo sportsko čudo može spriječiti da se ne plasiraju u Superligu. Trenutno imaju isti broj bodova kao i Šenkovec i obje pobjede u međusobnom susretu, što znači da ukoliko Hodošan pobijedi u dva preostala susreta postaje novi superligaš. Uspjeh u dva posljednja kola nije upitan jer su Hodošanke znatno kvalitetnija ekipa od druge ekipe Bjelovara i Koprivnice. Šenkovec će po svemu sudeći biti drugi, dok će pri vrhu ljestvice ostati Dora iz Našica i MGK Drava iz Žabnika. Druga ekipa Bjelovara je zacementirana na petoj poziciji s pet pobjeda i osiguranim opstankom. Prava drama je na začelju gdje se čak četiri ekipe bore za opstanak. Trenutno tri pobjede imaju Marsonija, Mihovljan, Mošćenica i Koprivnica tako da ih u preostala dva kola čeka velika borba za opstanak u prvoligaškom društvu. U daleko najtežoj poziciji je Marsonija kojoj samo pobjeda u susretu s Mihovljanom ostavlja kakve-takve izglede za opstanak.

ŽENE ZAPAD – CRIKVENICA BEZ PORAZA

Ekipa Crikvenice je već na kraju polusezone bila sigurna opklada za plasman u Superligu jer su imale tri pobjede viška u odnosu na najbliže pratitelje. Dva kola prije kraja Crikvenica je i matematički osigurala nastup u Superligi što prema sastavu ekipe (Nives Macukić, Tea Božičković, Dijana Pećaninć, Elene i Iva Košuljandić) i nije neko iznenađenje. Najbliže pratiteljice, ekipa Uranie ima četiri poraza te su zacementirali dugu poziciju. Čak sedam ekipa ima trenutno pozitivan skor što znači da su prebrinuli sve brige o opstanku. Sveta Nedjelja je već sada ispala iz prvoligaškog društva dok će se za osmu poziciju, koji donosi opstanak i izbjegavanje neizvjesnih kvalifikacija, boriti Vrsar i Duga Resa. Vrsar je u znatno boljoj poziciji jer im eventualni uspjeh protiv Svete Nedelje i matematički osigurava opstanak u društvu najboljih.

MUŠKI ISTOK – PODRAVKA U NEŠTO BOLJOJ POZICIJI OD IGEA ŽELJEZNIČARA

Koprivnička Podravka (Danijel Lončar, Neven Samac, Danijel Jurašić, Matija Stojanović) nalazi se u dobitnoj poziciji u odnosu na varaždinski Igea Željezničar. Naime, dva susreta prije kraja obje ekipe imaju omjer 15:1, ali Koprivničanci imaju bolji međusobni omjer te su vrlo blizu tome da osiguraju prvo mjesto. Podravka u dva preostala susreta igraju protiv međimurskih klubova MSTC Čakovca i Mihovljana. Objektivno, Podravka je veliki favorit te bi bilo veliko čudo da ne pobjede u ta dva susreta. Varaždinci su propustili na svom terenu protiv Podravke osigurati ekspresni povratak u Superligu. Obrnička škola, Mihovljan, Vukovar '91 i Beli Manastir su prebrinuli sve brige oko opstanka. Mladost iz Petrinje je u vrlo teškoj poziciji te im minimalno tri pobjede u posljednja četiri susreta ostavlja kakvu-takvu nadu za opstanak. U protivnom, Mladost ispada i slijedeće sezone će igrati u 2.HL. Varaždinski Starr, Sračinec i MSTC Čakovec će se boriti za izbjegavanje devetog mjesta koje vodi u kvalifikacije. MSTC Čakovec bi eventualnom pobjedom nad Mladosti iz Petrinje definitivno osigurao opstanak i poslao Petrinjce u niži rang, dok će Sračinec šansu za opstanak tražiti u susretima protiv MSTC Čakovca i Mihovljana, ali Sračinec ne ovisi sam o sebi. U znatno boljoj poziciji je Starr koji ima bolji međusobni omjer od Sračinca te bi barem jednom pobjedom u preostala dva susreta (Vukovar 91 i Beli Manstir) bio vrlo blizu opstanka.

MUŠKI ZAPAD – SRDOČI VRLO BLIZU POVRATKA

Nakon završenog prvog dijela sezone prvoplasirane Srdoče i šestoplasiranu Veliku Goricu djelila su samo dva boda. Nakon četiri odigrana proljetna kola situacija na ljestvici je znatno jasnija što se tiče vrha poretka. Gotovo sigurni superligaš slijedeće sezone je ekipa riječkih Srdoča (Divković Mario, Šarčević Luka, Graovac Andrej, Prstec Damir) koja je u proljetnom dijelu sezone zabilježila pet pobjeda i ima dvije pobjede više od najbližeg pratitelja Dugog Sela. Ukoliko uz te dvije pobjede viška dodamo da Srdoči imaju odigranu utakmicu manje te da u posljednjem kolu na svom terenu dočekuju Dugo Selo lako je zaključiti da su Srdoči samo mali koračić do povratka u društvo najboljih. Dugo Selo je drugo s omjerom 11:4, dok je trećeplasirana Duga Resa s omjerom 9:7 prebrinula sve brige oko opstanka. Iz lige ispada posljednjeplasirana druga ekipa GSTK Zagreba, dok će do posljednjeg kola sve ostale ekipe strepiti da li će morati u kvalifikacije za opstanak u prvoligaškom društvu. Naime, čak šest ekipa je u jednoj pobjedi razlike, a obzirom da će u kvalifikacije morati i osmoplasirana i devetoplasirana ekipa lige (iz Superlige najvjerojatnije obje ekipe koje ispadaju ispadaju u mušku ligu – zapad), zaista je nezahvalno prognozirati koje će ekipe opstati u ligi, a koje će to morati tražiti kroz vrlo teške kvalifikacije. Trenutno, sedam pobjeda imaju Kvarner, Industrogradnja i Jaska, dok po pobjedu manje imaju Samobor, Velika Gorica Stanfar i druga ekipa zadarskog Donata koja je prema predviđanjima u proljetnom dijelu sezone zaigrala u znatno jačem sastavu te je zabilježila čak šest pobjeda uz samo jedan poraz.